Mikor és hogyan használjuk a digitális iker technológiát és az épületinformációs modellezést (BIM)
Ismerje meg, hogyan segítik a digitális ikrek az építőipari és tervezői csapatok még hatékonyabb és gyorsabb munkáját.

Ismerkedjünk meg azzal, hogyan segíthetnek a digitális ikrek az építőipari és tervezői csapatoknak még okosabban és gyorsabban dolgozni. Az épületinformációs modellezés (BIM) már évtizedek óta értékes folyamat az építőipari és tervezői csapatok számára. A 3D modellek digitális reprezentációi a fizikai térnek, amelyek segítenek a tervezésben és a megvalósításban. Az elmúlt években a digitális ikrek - melyek valósághű 3D modellek a fizikai térnek (az építési állapotok alapján) - segítettek a csapatoknak még okosabban és gyorsabban dolgozni.

A cikkben bemutatjuk a Matterport technológiát, amely a BIM folyamatot és a digitális ikreket integrálja, hogy átalakítsa az intelligens épületek világát.

Bevezetés a Matterport technológiába

A Matterport egy innovatív vállalat, amely a digitális ikrek technológiáját alkalmazza épületek és terek pontos, valósághű 3D modelljeinek létrehozására. A Matterport segítségével a tervezők, építészek és ingatlanfejlesztők könnyen létrehozhatnak digitális ikreket, amelyek segítenek abban, hogy a projektek valós idejű, részletes áttekintését nyújtsák, és elősegítsék a hatékony döntéshozatalt és a csapatok közötti együttműködést.

A Matterport rendszere egyaránt kompatibilis számos népszerű BIM szoftverrel, például az Autodesk Revit, Navisworks és Tekla. Az integráció révén az építészek és tervezők könnyen kombinálhatják a BIM 3D modelleket a Matterport digitális ikrekkel, hogy még részletesebb információkat és pontosabb adatokat szolgáltassanak a projektek fejlődéséről és az épületek állapotáról.

Az alábbiakban néhány példát ismertetünk arra, hogyan segíthet a Matterport az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) csapatoknak a BIM folyamat és a digitális ikrek integrációjával:

1.       Integráció az Autodesk BIM 360-al: A San Francisco-i építőipari cég, a Swinerton integrálta a BIM 360 szoftverüket a Matterport digitális ikrekkel, lehetővé téve ügyfeleik számára, hogy virtuálisan bejárják a folyamatban lévő épületeket. A bejáráskor az ügyfelek megjelölhették azokat a területeket, amelyeket újra meg kellett vizsgálni, vagy szükség esetén megjegyzéseket fűzhettek hozzájuk. Ezek a virtuális túrák javították az együttműködést és csökkentették az utazási költségeket.

2.       Matterport BIM fájlok felhasználása: A kanadai mérnöki cég, az HH Angus a Matterport BIM fájlokat használta, hogy közös teret biztosítson csapatuk számára egy bonyolult gépészeti projekt során. Digitális másolatot használtak méretek felvételére, megjegyzések rögzítésére és a haladás megosztására az ügyféllel.

3.       Matterport 3D modellek elhelyezése az Autodesk Recap és Revit programokban: A londoni építészeti cég, az Arup integrálta a Matterport BIM fájlokat meglévő Revit szoftverükkel, hogy felgyorsítsák projekteik tervezési szakaszát. Az egyszerű integráció lehetővé tette számukra, hogy kihagyják a hosszadalmas adatgyűjtési folyamatot és egyetlen gombnyomással hozzanak létre 3D modelleket.

4.       Modellek importálása a Matterportból közvetlenül az AutoCAD-be: A KUOP Design olyan megoldásra vágyott, amellyel könnyen áttekinthetővé válnak a bonyolult többszintes építészeti projektek. A tulajdonos, David Kuoppomaki digitális ikreket hozott az AutoCAD-be, hogy felgyorsítsa a tervezési folyamatot. A részletes, méretarányosan pontos digitális modellekkel csökkenteni tudta a helyszíni látogatások számát a projekt tervezési szakaszában.

Összefoglalva, a Matterport technológia lehetővé teszi a digitális ikrek és a BIM modellek integrációját, amely elősegíti a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzést az építészeti, mérnöki és építőipari projektek során. Az AEC csapatok számára ez az integráció hozzájárul az épületek teljes életciklusa során végigkövethető, valós idejű információk és pontos adatok biztosításához, lehetővé téve a hatékony döntéshozatalt és az együttműködést.